Questions? Feedback? powered by Olark live chat software

Yhdyntäkivut

Mistä yhdyntäkivut johtuvat?

Yhdyntäkivut ovat varsin epämukava, mutta myös yleinen vaiva. Kivut vievät seksistä nautinnon tai pahimmassa tapauksessa vievät seksihalut kokonaan. Kivut voivat olla pinnallisia tai syviä. Pinnalliset kivut tuntuvat ulkoisten sukuelinten alueella, erityisesti emättimen aukon lähettyvillä. Vaiva voi johtua monesta eri syystä. Se voi johtua mm. erilaisista psykologisista tai gynekologisista syistä. Erilaisia psykologisia syitä voivat olla mm. oma riittämättömyyden tunne, epävarmuus tai kokemattomuus. Gynekologisia syitä ovat mm. vulvodynia, erilaiset tulehdukset, emättimen tiukkuus, emättimen limakalvon kuivuus,  lantionpohjalihasten jännitys ja endometrioosi. Oli syy mikä tahansa, on siihen hyvä löytää ratkaisu ja hoitomenetelmä.

 

Mitä yhdyntäkivuille voi tehdä?

Mikäli yhdyntäkipuja esiintyy, on hyvä käydä lääkärissä etsimässä syytä kipuun. Jos syynä ei ole mikään lääkkeillä hoidettava vaiva, on syytä miettiä erilaisia psykologisia syitä. Näitä psykologisia syitä voi olla vaikea huomata. Näihin oireisiin voi apua hakea mm. erilaisista lantionpohjalihasten harjoituksista, rentoutusharjoituksista, seksuaaliterapiasta, seksuaalineuvonnasta tai liukuvoiteesta. Ennen terapiaan tai neuvontaan menoa kannattaa kokeilla kunnon liukuvoidetta.

Usein luistava liukuvoide lievittää tai poistaa kivun kokonaan, sillä usein yhdyntäkipujen syynä on kuivat limakalvot. Kannattaa panostaa limakalvoja kosteuttavaan liukuvoiteeseen ja kunnon esileikkiin. Myös seksiasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeää on olla rehellinen ja avoin kumppanille. Tutun ja turvallisen kumppanin kanssa pitäisi pystyä puhumaan avoimesti ja rentoutumaan. Yhdessä on hyvä jutella myös tällaisista ongelmista, jolloin on helpompi yhdessä lähteä miettimään ratkaisua näihin vaivoihin!